Alvan Tsarik Educational Center Blog

May 20, 2020

Het is weer hoog tijd voor een nieuwsbrief.
De coronacrisis zit ook ons werk in de weg.
Minstens 20 leerlingen zouden nu met hun begeleiders aan het werk moeten zijn in Tsaghkut aan het Arpimeer in het noorden van ArmeniŽ.
Ook ons centrum in Gyumri ligt stil.
Hoe we hopen dat het verder gaat, is te lezen in deze nieuwsbrief.

Ondertussen hebben de Technasium-leerlingen van het Candea College niet stil gezeten.
Ze hebben plannen en ontwerpen gemaakt voor een toeristisch centrum in Tsaghkut.
Het eindrapport is een uitstekend werkstuk geworden.

January 6, 2020

Onze kerstnieuwsbrief brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken en onze plannen voor de nabije toekomst.

En onze sponsor Stichting Het Bosje heeft een (Engelstalig) verslag geschreven van het bezoek aan Gyumri ten tijde van de opening van het Educational Centre.

Beide documenten zijn de moeite van het lezen (en bekijken) waard!

December 2, 2019

Ons Educational Centre in Gyumri is geopend!
Rondom en tijdens die opening op 19 oktober 2019 waren er allerlei vermeldenswaardige gebeurtenissen.
Dat wordt uit de doeken gedaan in het verslag van voorzitter Renť Beunk.

September 8, 2019

De officiŽle openingsdatum van ons Educational Centre nadert met rasse schreden.
Maar ondertussen wordt er nog stevig gesloopt en gebouwd/herbouwd.
Helaas gaat dat niet altijd van een leien dakje.
U leest er alles over in onze nieuwsbrief van september 2019.

July 25, 2019

In ons Educational Centre vinden momenteel al allerlei activiteiten plaats.
Het gebouw moet ook optimaal worden benut.
Laura, de dochter van onze voorzitter Renť Beunk, wil graag de door haar bestudeerde tandheelkundige theorie in de praktijk brengen en dat kan natuurlijk prachtig in dat centrum.
Voeg daarbij het gegeven dat tandheelkundige zorg in ArmeniŽ nou niet direct topprioriteit geniet en de conclusie is snel getrokken.
Laura is dus daadwerkelijk in Gyumri geweest en heeft (uiteraard) een verslag gemaakt van haar werkzaamheden aldaar.

July 16, 2019

De Technasium leerlingen van het Candea College hebben in Gyumri hun beste beentjes voorgezet en de handen flink uit de mouwen gestoken.
En dat is niet onopgemerkt gebleven, want ze zijn voor de televisie geÔnterviewd.
Bekijk hier de uitzending daarvan.

June 14, 2019

Zoals in de nieuwsbrief van mei 2019 was te lezen heeft alvan tsarik het huis naaast het Educational Centre kunnen kopen.
Daar moest wel het nodige aan worden opgeknapt/verbouwd/heringericht.
De Technasium leerlingen van het Candea College hebben daar hun bijdragen aan geleverd.
Ze hebben nagedacht over de herinrichting van het pand en daar prachtige ontwerpen voor gemaakt.
Zie hier hun ideeŽn voor het tweede gebouw.
Ook hebben ze gecontroleerd of de dakconstructie sterk genoeg is om een aantal zonnepanelen te kunnen dragen. Het rapport daarvan is hier te lezen.

May 28, 2019

Het "trappenhuisproject" is inmiddels in volle gang en er zijn nog veel meer ontwikkelingen te melden.
Dit wordt allemaal uiteengezet in de nieuwsbrief van mei 2019.

November 20, 2018

De (ver)bouw van het Alvan Tsarik Educational Centre vordert gestaag.
Naarmate de voltooiing nadert blijken er door "voortschrijdend inzicht" toch zaken beter anders te kunnen worden gemaakt dan oorspronkelijk voorzien.
Zo is het in verband met de strenge Armeense winters bijzonder onpraktisch om alleen een buitentrap aan het gebouw te hebben.
Renť Beunk heeft daarom een verzoek ingediend voor een nieuw Technasium project, "Een trappenhuis in sprookjessetting" genaamd.
Klik hier om dit uitgebreide verzoek te lezen.

August 23, 2018

Voor de verantwoording naar Stichting Het Bosje heeft Renť Beunk een verslag gemaakt van alle werkzaamheden in, om en aan het Alvan Tsarik Educational Centre sinds september 2017.
Lilit en Edgar, onze mensen in Gyumri, hebben een diapresentatie gemaakt van situaties vůůr en na de werkzaamheden.
In de tekst van Renť staan nummers die verwijzen naar de betreffende dia's.
Klik hier om het verslag van Renť te lezen en klik hier om de presentatie te bekijken.
Het verslag en de presentatie verschijnen beide in een apart venster en kunnen dus naast elkaar worden geopend.

April 27, 2018

Leerlingen van het Technasium van het Candea College in Duiven hebben in een wedstrijd een speelplaats mogen ontwerpen voor het Alvan Tsarik Educational Centre in Gyumri.
Wat nog mooier was: een aantal van hen mocht daadwerkelijk de speelplaats ter plekke gaan bouwen.
Lees hier een verslag van Renť Beunk ťn van de betreffende leerlingen
en bekijk hier een foto-impressie van het vele werk dat die leerlingen hebben verzet!

November 20, 2017

De tweede etage van het gebouw is in gebruik genomen.
In Gyumri vonden ze het tijd om een uitgebreide rondgang om en in het gebouw te filmen en de beelden van commentaar te voorzien.

Klik hier om die film te bekijken.

August 19, 2017

De laatste dagen voor Maria en mij zijn nu aangebroken. Met het bouwen gaat het nog steeds hard vooruit, al gaat het nu steeds meer om het afwerken. De hal heb ik niet meer gedaan, voortschrijdend inzicht tijdens de rit naar het vliegveld en weer terug om de Laura's weg te brengen, bracht mij tot de conclusie dat we vreselijk lelijk laminaat hadden gekocht. Het kostte niet al te veel moeite om Lilit, Lusine en Hovik te overtuigen, dat we beter tegels in de hal kunnen leggen. Kun je een ander design kiezen, kost niet heel veel meer en is beter bestand tegen alle sneeuw en blubber die je in de winter hier kunt verwachten. Worden overigens morgen gelegd en we kunnen het resultaat nog meenemen.

Maria gaat stug door met de beschermende folie van lang geleden van de vensterbanken en ramen te halen. Dat moet eigenlijk meteen na de installatie gebeuren, maar de vorige eigenaren hadden dat niet gedaan en nu is het uiterst meditatief werk geworden, maar Maria wil het nog afkrijgen, voordat we vertrekken.

De laatste dagen waren gevuld met overleg. Daar word je wel moe van maar niet zo lekker moe dat je zin hebt in een koud Gyumri-biertje. Dat was de vorige weken wel anders. Het weer is ook anders geworden, nog wel lekker maar regelmatig een plens met onweer. Weer wat anders dan drie weken hittegolf op zijn Armeens.
Er is een Armeens gezegde dat luidt als volgt: Voor een Armeense groep is ťťn persoon te weinig en twee te veel. Nou, de staf van Alvan Tsarik vormt daarop een uitzondering in de laatste dagen en naar verwachting in de toekomst.

We hebben gewerkt met een gestructureerde vorm van brainstorming/mindmapping, die ik graag gebruik om een probleem in kaart te brengen. Vervolgens kreeg ieder van de 5 leden een vijf minuten tijd om per opgevoerd item ideeŽn op schrijven. Veel kwam bij elk van de leden overeen, zaken werden geclusterd en op het eind stond er een gezamenlijk beeld over hoe de PR eruit moet zien, plus taakverdeling en deadlines, we zijn het eens over de functiebeschrijving van elk van de stafposities en de nieuwe statuten met onze aangepaste denkbeelden over het onderdeel organisatie zijn klaar om naar een advocatencollectief te gaan, dat die ideeŽn in juridische taal moet gieten.
Drie grote klussen in minder dan twee dagen, ik ben echt trots op onze staf, zij trouwens ook op zichzelf. Het voelt goed.

Morgen komt er een groot spandoek op het gebouw te hangen met de boodschap dat we op 1 september gaan beginnen. Nu is het wachten op de volksstammen die in ons centrum gaan binnenstromen......

August 17, 2017

Het is een beetje stil geworden hier nu Laura en Laura vanochtend naar huis zijn gevlogen. In plaats van een kleine 11 Nederlanders hier zijn we nog maar met zijn tweeŽn. En onze Armeense mensen natuurlijk, twee betaalde krachten en zes vrijwilligers, en wat is er veel gebeurd.
De klaslokalen zijn nu helemaal klaar. Het wachten was op de plafondelementen die in heel ArmeniŽ op waren en die eerst moesten worden ingevoerd vanuit China. Toen dat eenmaal klaar was, lag ook de laatste vloer er snel in.
De kindertoiletten zijn op de tussenschotten na klaar en het volwassentoilet helemaal. Het grote ronde gat in het plafond naar de dakverdieping gaat in de komende dag netjes weggewerkt worden en dan kunnen de tegels van de hal gelegd worden. Volgende week woensdag zal het klaar zijn en twee dagen later kunnen er twee lokalen worden ingericht.
We hebben de ventilatie aangezet en het werkt. De verse lucht van buiten wordt ingeblazen en via de toiletten wordt de verbruikte lucht afgevoerd. De oplossing die Technasium havo 4 heeft aangedragen, een apparaat dat de lucht iets voorverwarmt, zullen we in de komende maanden verder bekijken.
Het ziet er allemaal prachtig uit, heel warm en mooi afgewerkt met de wastafeltjes. De ingang is klaar met een trap, de muren moeten nog worden afgesmeerd en we moeten eens nadenken over mooie muurschilderingen.

Nu het boven bijna af is, komt de onderverdieping in beeld. Hovik maakt eerst maar een nieuw overzicht van de gedane uitgaven en wat er nog aan kosten aankomt. Wij hebben in ieder geval door ons werk een aantal duizenden Euro's uit de begroting kunnen halen, die nu voor de onderverdieping kan worden gebruikt.

Morgen worden de 11 laptopcomputers geÔnstalleerd, we willen ze inzetten bij de kleuters en de Engelse lessen. Natuurlijk moet er eerst een geweldig programma gaan lopen, en hebben we ze voor ons kantoor ook nodig.

Het feest kan beginnen.
De eerste ouders komen langs en vragen wanneer ze kunnen aanmelden. Ik ben benieuwd naar de aantallen.
We hebben al bekend gemaakt dat we voorlopig met een maandbedrag van AMD 5000 beginnen, een kleine Ä 10. Lijkt niet veel maar normaal krijgen de kinderen voor AMD 7000 een paar maal te eten en slapen ze tussen de middag twee uur in de opvang. Dat kunnen en willen we niet bieden, wij leggen de nadruk op onderwijs en niet op Sovjetkinderopvang, zoals we gisteren in Haykavan konden zien. Ze hebben wel hun kinderopvang Alvan Tsarik genoemd en het was fraai al onze meubels en het speelgoed in de twee groepen in gebruik te zien. Nare heeft in ieder geval het werken in hoeken erin gehouden, al vind ik dat het keuze- en planningsbord ontbreekt. Ze komt in ieder geval naar onze trainingen, net als veel andere leidsters.
De PR zal in de komende dagen prioriteit nummer 1 zijn, en het verhaal naar de ouders komt op papier.

Nu gaat het vooral om de organisatie zelf. Statuten, de dagelijkse gang van zaken vastleggen, kortom hoe run je een school in wording. Om het inzichtelijk te maken hebben we vandaag eerst maar eens een training mindmapping en brainstorming gedaan en de uitkomst vertalen naar prioriteiten die we in de komende dagen gaan uitwerken. Tot maandag hebben we nog de handen vol, vanaf dat moment zal het via Skype moeten gaan.

Duidelijk is in ieder geval dat we na de kleuterlessen een hoop cursussen zullen gaan aanbieden. Engels in ieder geval, iemand wil graag Frans komen geven, een kunstschilder wil graag bij ons komen werken en ook naar dansen wordt gevraagd. Een nieuw idee is echte BSO, met huiswerkbegeleidig inclusief. Wie weet krijgen we ouderwetse roosterproblemen. Dat zou toch geweldig zijn!

August 8, 2017

Het is alweer twee weken geleden dat we hier aankwamen en wat is er veel gebeurd. Ons gebouw ziet er al heel anders uit, haast klaar om te beginnen, al moet er nog zoveel gedaan worden.
Maar laten we eerst eens kijken wat er klaar is. De muren van de klaslokalen op de eerste verdieping zijn geschilderd in een warme lichtgele kleur. Alle meiden van onze groep, Laura, Laura, Lusine, Lilit en Elise hebben zich daarop druk gemaakt en het ziet er professioneel uit.
De plafonds van twee van de drie klaslokalen hangen en het ziet er strak uit. Die weddenschap met Hovik hebben we gewonnen. Hovik was het er absoluut niet mee eens dat wij die zouden ophangen, dat was specialistenwerk, vond hij. Hij stond wel met open mond te kijken, toen wij een treintje hadden gemaakt van boren, pluggen zetten, oogjes indraaien en een ijzerdraad hangen. Nederlands groepswerk in de praktijk. Het eerste plafond nam nog anderhalve dag in beslag, het tweede iets meer dan een halve. Tja, en toen was het materiaal op en het derde lokaal wacht op de rest van de dragers en de platen. In heel ArmeniŽ is er geen plaat of drager meer te krijgen en men verwacht rond de 10e dat de container uit China zal zijn aangekomen. Dan verwacht ik dat we nog een halve dag bezig zijn om ook dat laatste plafond af te maken, we moeten het doen zonder onze professionals.
Het materiaal uit de bibliotheek is zo goed als verwerkt en zit gesorteerd in kasten op de benedenverdieping. Het is schoongemaakt en gecontroleerd op compleetheid. Het was fijn dat Annette een middag met Lusine en Lilit is gaan zitten om eens te kijken wat er nu precies is en hoe je het kunt inzetten. Puzzels met veel stukjes gaan naar de bejaardenhuizen en veel plastic speelspullen die wel mooi zijn maar weinig uitdaging bieden voor de kinderen om te leren gaan naar de weeshuizen of andere peuterspeelzalen. Maar wat hebben we mooi materiaal.
Vandaag gaan we met het laminaat beginnen. De aansluitingen tussen muur en vloer hebben ze nog even bijgewerkt en de vloer ziet er redelijk vlak uit. Moet eigenlijk geen probleem zijn. Dat betekent dat we deze week nog kunnen beginnen met het inrichten van de lokalen en dat zou fantastisch zijn. Dan kan ook het materiaal dat bij Lilit thuis staat opgeslagen naar Majakowski komen, en komt er ruimte op de benedenverdieping.
De toiletten zijn getegeld en een ervan ook al geschilderd, de kinderwc moet nog geschilderd worden. Het plafond van de hal is gestuct, de ventilatiebuizen weggewerkt en als het schilderwerk gedaan is, kan de laminaatvloer erin. We hebben een zware kwaliteit vloer uitgekozen.
Zaterdag hadden we een gesprek met een vertegenwoordiger van een NGO, die ons wil helpen met de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor is af en toe subsidie beschikbaar en we moeten onze kans afwachten. Wel moet daarvoor de dakconstructie verstevigd worden, zucht, alweer een 4000 euro, die er (nog) niet is.
Met onze gezondheid gaat het eigenlijk best goed. De vrouwen zijn sterker dan de mannen, Arjen, Renť en Luc hebben een paar slechtere dagen gehad met darmproblemen, maar na twee dagen van matsoun (Armeense yoghurt) gaat dat ook weer over. We hebben wel een hittegolf te verduren, bij ons gaat het nog, maar tijdens de trip naar Tatev en Noravank hadden we dik over de 40 graden. Blij dat we niet in Yerevan zitten, daar koelt het helemaal niet af in de nacht, terwijl wij 's nachts graag een dunne deken overtrekken.
Wordt vast vervolgd.

July 2, 2017

The affairs at Children Development Centre are going on with enthusiastic full work.
As you see there are inviting doors already and behind them there will be tho most important trainings, courses and skillfull games.
The weather is still fine and the workers are easily making the outside stairs.
Downstairs is going on the screeding work.
Day by day the entrance becomes more inviting and more ideas and plans arise during the time.
Many friends are very much interested on the date of the Centre's opening.
Besides, many of them are waiting for our Dutch friend's team, that will join in construction affairs very soon.

June 7, 2017


This professional tool, an accu drill, was a present of Dozon Company in Zevenaar. A great gift!!!

April 23, 2017

Today I was in Mayakovski, at the ATEC and I made some photos.
As you see the weather is fine and it is easy to work there.
All the neighbours are very much interested in what is going to be there as every day hard work is done in the building. It was also nice to see some children running and playing at the building. I could imagine that they are our future students :) .


The workers were carrying from the lorry the pemza and spreading it on the ground. During these days have been done the work of making the canalization inside the building, there have been attached metal lines on the walls for doing the screed on Monday.
The electricity wires have been taken inside the building, The walls of the toilets have been made, The holes on the walls for the electric wires. On the first floor /downstairs/ is taken out the construction garbage.
Besides I was called to the electricity office again to sign some more documents as I am the licenced person from Alvan tsarik.


March 28, 2017

Last week the winter was still in town. Severe snowfall made it difficult to travel in Armenia.
Today was a very nice and sunny day, so now we can enjoy nice weather at least.

During these days there was not any real work in Mayakovski (as we call our building, to the street), so there isnít much to tell about.

But yesterday, at last, there was the electricity connection from the Electricity Office workers.
Today there should also the water connection, but the water will come tomorrow. Today the workers had been using the neighbour's water. :)
The plans for tomorrow are to the new windows for the ground floor. People have been working hard today. Now it is so nice that the weather is fine. This has a good influence on workers also.

People from the neighbourhood are all the time passing and asking many interested questions, like: Who is the owner? What is this building going to be used for? etc.


About the preschoolplan.
Lusine and I had a Skype talk with Karin (the elemementary school director in Duiven, Holland), as we are making our preschool project activity plan.
Karin gave us important information how to make it and we can do to be more concentrated for having good results.
So, it is nice that we have Karin's support and she is always ready to help us with enthusiasm.
March 2017 The start of building up our Alvan Tsarik Educational Center

01 - 08 March

Finally! We have started after this long cold winter. So much to be done!

For the start of the construction affairs in Gyumri at the address of Mayakovski 65 and Mayakovski 69, we must have documentation affairs at the Gas, Electricity and Water offices. That is not so easy as it seems maybe.

For several times we were asked for different documents at each office, answering many questions and handing the existing official papers, like:
  • passport of the representative,
  • passports of the two houses,
  • agreement documents between buyer and seller,
  • license given to Lilit Gyunashyan
  • etc.All this took us a week of running here and there. Besides, we wrote a subscriber application. After handing all these necessary documents, the office workers will give us the confirmation papers of subscriber. Then they will visit the building by themselves: to examine it and to give some commands and directions. As soon as we have gas, water and light we will start with the floors. Enough work to be done!

The house is completely empty now, it is all ours!